Școlile din România, foarte aglomerate. Câți elevi trebuie să aibă un profesor, cât de gravă este situația acum

de: Iozan Carmen
08 09. 2021

Educația din România nu pare să fie o prioritate pentru nimeni. Școlile sunt foarte aglomerate, astfel că profesorii trebuie să se descurce cum pot. Actul de învățământ nu mai are cum să fie de calitate.

În școlile primare din Uniunea Europeană, un învățător are, în medie, 14 elevi la clasă. În România condițiile de educație sunt foarte diferite. În 2019, erau aproape 20 de elevi la un învățător. În același an, în Grecia un cadru didactic preda la o clasă cu 8,7 elevi.

În Uniunea Europeană, în anul 2019, erau două milioane de învățători. Dintre ei 85% erau femei iar 15% bărbați. În același an, erau 24,5 milioane de copii în învățământul primar.

România este țara cu cel mai ridicat număr de elevi

România este țara cu cel mai ridicat număr de elevi pentru un singur profesor, media fiind de 19,4 elevi. Urmează Franța cu 18,8 elevi , apoi Cehia cu 18,7 elevi. De cealaltă parte se află Grecia cu 8,7 copii, Luxemburg cu 9 copii și Polonia cu 9,6 elevi.

Față de anul anterior se cunoaște o ușoară scădere. În Uniunea Europeană de la 13,6 elevi, în 2018, s-a ajuns la 13,5 elevi, în 2019. Și în România s-a simțit o mică scădere, de la 19,5 elevi, în 2018, la 19,4 copii, în 2019.

În aceste condiții, învățământul nu mai are cum să fie calitativ. Învățătorii nu au cum să parcurgă programa școlară la un nivel ridicat. Astfel că, sistemul de educație este unul ineficient și de slabă calitate. Performanțele copiilor nu se mai raportează la ceea ce au învățat la școală, ci mai degrabă la timpul pe care părinții îl alocă pentru educație. Condițiile în care învață copii noștri la școală nu pare să fie o prioritate pentru nimeni.

Ar trebui ca autoritățile să acorde mai multă încredere învățământului și să îl sprijine din toate punctele de vedere. Dacă cadrele didactice nu fac față numărului mare de elevi, acest lucru se va reflecta în viitorul nostru și al copiilor noștri.